Koncern - Arbetsgång

Beskrivning av Koncern

Koncern hjälper dig igenom hela arbetet med ett koncernbokslut.

  • Konsolidering av resultat- och balansräkningar
  • Eliminering av förvärvsvärden och andra justeringar
  • Upprättande av kassaflödesanlys för koncernen
  • Summering av koncernens notapparat

Denna handledning beskriver övergripande hur du upprättar koncernbokslut I Koncern. Med hjälp av Bokslut kan du också upprätta en komplett koncernårsredovisning.

Att komma igång och bra att veta

Öppna programmet

När du installerat programmet och skall arbeta i det första gången skall du välja Nytt uppdrag på startsidan. Koncernguiden startar då och hjälper dig att lägga upp din koncern och importera bokslutssaldon. Se mer om guiden nedan. När du arbetat med en koncern i programmet och vill fortsätta arbeta med detta uppdrag väljer du Befintligt uppdrag på startsidan och markerar den koncernfil du vill arbeta med. Du kommer då direkt in i koncernen och kan fortsätta arbeta.

Lägg in koncernens företag och importera bokslutssaldon

Välj meny Arkiv, Ny för att starta koncernguiden. I koncernguiden får du hjälp att importera uppgifter för moderbolaget och sedan koncernföretagen. Du kan importera filer skapade i Bokslut, sie-filer, filer för underkoncerner skapade i  Koncern samt registrera saldon manuellt. Följ anvisningarna i guiden. Du kan importera företag fast de har olika räkenskapsår, olika kontoplaner och utländska organisationsnummer.

Importerar du filer skapade i Bokslut kan du välja om du vill importera både saldon och noter
(om du vill få dina noter summerade i Koncern) eller enbart saldon.

När alla företag är upplagda visas de i företagslistan. I företagslistan ligger alltid moderbolaget överst. Genom att dubbelklicka på ett företag i listan visas just det företagets uppgifter. På fliken Saldo visas företagets saldo som importerats med filerna. Vill du registrera saldon manuellt är det här du gör det, se nedan hur du går tillväga.

Manuell registrering av saldo

Har du inte tillgång till saldo i en fil måste du registrera dina saldon manuellt. Dubbelklicka på företaget i företagslistan och välj fliken Saldo. Du kan välja att registrera dina saldon på kontonivå eller på radnivå. Det kan vara lämpligt i de fall du endast har tillgång till en årsredovisning. Om du väljer att registrera saldo på radnivå måste du registrera årets resultat med samma tecken i både balans- och resultaträkningen för att det inte skall uppstå differens längst ned. Tecknen omvandlas sedan automatiskt i koncerntablåerna. 
Saknas någon rad kan du lägga upp den i Avsnittsindelningen så att du sedan kan registrera saldon på den. Läs mer om avsnittsindelningen nedan.

Registrering av utländsk valuta

Har du ett utländskt dotterföretag lägger du in saldona i den utländska valutan på saldosidan. Klicka sedan i valutafältet och välj aktuell valuta. Du får en fråga om du vill registrera kurser nu. Svarar du Ja kan du direkt ange korrekta kurser för valutan och alla belopp omräknas sedan till SEK. Programmet stöder för närvarande omräkning av dotterföretag enligt dagskursmetoden. Det innebär att balansposter omräknas till en balansdagskurs och resultatposter till en genomsnittskurs.
Du kan också ange egna kurser ifall du skulle vilja det. Behöver du ändra kurser för en valuta gör du det i meny Verktyg, Inställningar på fliken Valutor.

För att årets resultat i resultat- och balansräkningen skall stämma överens måste du byta kurs på årets resultat i balansräkningen till genomsnittskurs. Genom att klicka i fältet Kurs byter du kurs med drop-listan som visas. En valutadifferens uppstår då längst ner på saldosidan. Denna måste tas om hand. Fyll i beloppet med omvänt tecken i rutan för valuta-avrundning. Beloppet kommer att föras till raden omräkningsdifferens i balanstablån där du sedan får boka om den manuellt.

Hantering av underkoncern

Först skapar du koncernbokslut för underkoncernen enligt denna arbetsgång. När du sedan vill importera uppgifter för underkoncernen till ”huvudkoncernen” väljer du att importera underkoncernens fil som är sparad i Koncern. Koncernfiler har ändelsen .kon.

Kopplingen till Bokslut och skapande av koncernårshandling

Du får bästa nytta av Koncern om du upprättar dina bokslut i  Bokslut. Om du upprättar årshandlingen i Bokslut kan du utöver saldon även importera notuppgifter till Koncern.

I moderbolagets bokslutsfil ska du skapa en mall för koncernårsredovisning. Innan du exporterar till Koncern bör du gå igenom och fylla i samtliga noter för moderbolaget. Om du vet att en not finns i ett dotterbolag men inte i moderbolaget så underlättar det om du skapar noten också i moderbolagets fil (utan att fylla i den) redan från början. Det underlättar för summeringen av koncernnoter om du har klart för dig vilka noter som ska finnas för hela koncernen. Observera! Noterna summeras i koncernprogrammet utifrån det namn noten har och av vilken typ de är. Om noterna har samma namn i de olika bolagen så underlättas alltså summeringen.

Vid import till Koncern ska du välja att importera saldon och noter. Du kan när som helst under pågående arbete med koncernbokslutet uppdatera värden för moderbolag eller något dotterföretag. När koncernbokslutet är klart för du över värden för koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen samt notuppgifter till koncernårshandlingen i moderbolagets bokslutsfil (använd blixtikonen).

Arbetsgång

Handledningen följer den arbetsgång som finns inne i programmet till vänster på arbetsytan. Arbetsgången består av tre moment; Förbered, Koncernbokslut samt Färdigställ. Genom att följa arbetsgången får du ut mesta möjliga av programmet och riskerar inte att göra saker i ”fel” ordning.
Till varje sida i programmet finns hjälp att få genom att trycka på tangenten F1.

Förbered

I momentet Förbered lägger du upp koncernen, hämtar in bokslutssaldon, hanterar räkenskapsår och ser till så att din balans- och resultaträkning har den uppställning du vill ha

Basuppgifter för koncernen

Under basuppgifter för koncernen ser du vilket räkenskapsår som är aktuellt. Det är alltid moderbolagets räkenskapsår som används som koncernens räkenskapsår. Du ser också vilken den aktuella perioden är (intressant då du arbetar med periodbokslut) och vilken jämförandeperiod som är vald. Den period som är angiven som jämförandeperiod är den som visas närmast innevarande period i koncerntablån och också den som förs med över till Bokslut då du skall göra koncernårshandling.

Genom att klicka på knappen Nytt år kan du skapa nytt år eller ny period.

I rutan Bokslutsfil som är kopplad till aktuell koncern anger du sökväg till den fil i Bokslut (moderbolagets fil) som skall ta emot uppgifter när koncernbokslutet är färdigt. I den filen skapar du sedan kompletta årshandlingar.

Och slutligen anger du här att beräkningsmodulen Förvärv och konsolidering skall vara aktiverad. Det är den som standard. Den hjälper dig med de flesta förekommande elimineringar och beräkningar och för över dessa direkt till koncerntablåerna.

OBS! Om du tar bort aktiveringen och sedan kopplar på den igen kommer de manuella värden du matat in i koncerntablåerna att ersättas med de värden som räknas fram av beräkningsmodulen. Ta endast bort aktiveringen i undantagsfall.

Importera ytterligare företag i efterhand

Behöver du importera ytterligare företag i efterhand väljer du Import under avsnittet Förbered i arbetsgången. Genom att importera denna väg kan du också importera saldon från en textfil, t ex om du tidigare haft dina saldon i Excel.

Uppdatering av saldo i efterhand

Du kan börja med ditt koncernbokslut fast alla koncernföretag inte ännu är helt klara med sina bokslut. När något företag har mer aktuella saldon än de du har väljer du Uppdatera under avsnittet Förbered i arbetsgången. Välj vilket företag som skall uppdateras med nya siffror och ange vilken fil som skall hämtas in. Klicka sedan på knappen Uppdatera.

Nytt år/ny period

Programmet årskonverterar alla de uppgifter du lagt in. Det innebär att alla dina uppgifter såsom förvärvsanalyser, avskrivningar på över-/undervärden, omräkningsdifferenser, anteckningar m.m. ligger kvar och har uppdaterats med det nya året. Dina saldon från föregående år syns nu i kolumnen Föregående år i koncerntablån.

När du skall skapa ett nytt år för ett koncernbokslut du arbetat med i programmet tidigare år öppnar du först filen från föregående år. Välj sedan Nytt år/ny period under avsnittet Förbered i arbetsgången. Välj att skapa nytt räkenskapsår och klicka på Nästa. Nästa räkenskapsår föreslås och om det är ok klickar du på Slutför så skapas det nya året.

Du ges möjlighet att hämta in nya filer med saldon för det nya året. Efter att korrekta saldon importerats är det en bra idé att spara filen för det nya året. Du riskerar således aldrig att skriva över dina filer från tidigare år.

Periodbokslut

Du kan också arbeta med periodbokslut i programmet. Välj Nytt år/ny period och Skapa ny period på innevarande år istället. Ange vilken den nya perioden skall vara och klicka på Slutför. När du skall skapa bokslut för nästa period öppnar du det senast skapade periodbokslutet, väljer Nytt år/ny period och förlänger slutdatum till den nya periodens slutdatum.

Avsnittsindelningar BR och RR

I Avsnittsindelningarna anges vilka konton som förs till vilka rader i balans- och resultaträkningen. Varje rad har ett fördefinierat kontointervall som förs till just den raden, men du kan själv lägga in nya rader och förändra uppställningen så att den passar just din koncern. Observera! Koncernens avsnittsindelning är fristående från ändringar gjorda i moder- och dotterföretagen.

De ändringar du gör i avsnittsindelningen följer med till koncerntablåerna och också till Bokslut där du sedan gör koncernårshandlingen.

Avsnittsindelningen kan expanderas och minimeras med hjälp av + och – knapparna i verktygsraden. Om du expanderar fullt ut kommer du att se exakt vilket saldo en rad har, vilka saldon kontona har som är knutna till denna rad samt vilka företag som har saldo på dessa konton. De företag som är registrerade per rad på saldosidan visas med beteckningen RAD istället för ett kontonummer. Programmet hanterar att olika företag har olika kontoplaner. Du kan alltså arbeta med en koncern där en del företag har BAS96 och andra har BAS20XX.

Du flyttar enkelt konton till andra rader än de fördefinierade genom att markera kontot och dra med det till den rad där du vill ha det. Helt nya rader skapar du genom att klicka på knappen Lägg till rad i verktygsraden. En ny rad läggs alltid till ovanför den rad som var markerad.

Genom att markera en rad och titta på fliken Detaljuppgifter längst ned på sidan kan du ändra namn på raden. Här ser du också vilka konton som är kopplade till raden.

De konton som inte kan kopplas automatiskt av programmet (ex. om du lagt upp många egna konton eller har femställiga konton) visas på fliken Ej kopplade konton. För att allt skall bli korrekt måste dessa konton kopplas. Du kopplar dem enklast genom att markera dem och dra med dem till rätt rad.

Om du gjort många ändringar i avsnittsindelningen och vill ha tillbaka ursprungsutseendet kan du välja meny Koncern, Skapa om avsnittsindelning. När du skapar om en avsnittsindelning händer följande:

  • Ursprungsmall hämtas och dina manuellt gjorda förändringar försvinner
  • Dina saldon som importerats eller registrerats på rad-nivå nollställs
  • De egna kolumner du skapat i koncerntablån försvinner
  • Manuella justeringar och elimineringar i koncerntablån nollställs

Var därför restriktiv med att skapa om!

Avsnittsindelning Kassaflöde

Kassaflödesanalys upprättas baserat på totalerna för innevarande och föregående år i koncerntablån för resultat- och balansräkningen. Det finns en särskild avsnittsindelning för kassaflödet där du kan påverka utformningen av rader och vid behov flytta konton. Justeringar för likviditetspåverkan som inte framkommer av förändringar i resultat- och balansräkningen görs i en koncerntablå för Kassaflödesanalys. Till din hjälp finns också kompletterande inmatningssidor på samma sätt som i bokslutsprogrammet. Dessa kompletteringssidor hittar du nedanför arbetsgången på en flik bredvid beräkningsbilagorna.

Koncernbokslut

I momentet Koncernbokslut hittar du koncerntablåerna. Till detta moment hör också alla sidor som finns i beräkningsmodulen Förvärv och konsolidering. Dessa sidor hittar du längst ner i arbetsgången i ett koncernträd. Du börjar med att lägga in uppgifter på dessa sidor och sedan visas det färdiga resultatet i koncerntablåerna där du kontrollerar och gör eventuella kommentarer och tillägg.

Beräkningsbilagor i modulen Förvärv och konsolidering

Nedanför arbetsgången ligger koncernträdet med beräkningsbilagor. Det är en beräkningsmodul som hanterar alla beräkningar i programmet. Modulen hanterar förvärvsanalys, successiva förvärv, över-
/undervärden, avskrivningar på över-/undervärden, minoritet, omföring av obeskattade reserver, omräkningsdifferens av utländsk valuta, avyttring, delavyttring, interna inköp och försäljningar, interna skulder och fordringar, internvinst i lager, omräkningsdifferens, intresseföretag, kontroll av potentiellt utdelningsbara medel, koncernens egna kapital, undantagsfall vid negativt eget kapital och nedskrivning av posten andelar i koncernföretag samt eliminering från toppen. I princip alla beräkningar som behövs med andra ord!

I koncernträdet har varje företag en egen mapp där beräkningsbilagor för just det företaget ligger. I mappen finns också en sammanställningssida där du ser hur just det företaget kommer att påverka koncernens balans- och resultaträkning.
Ovanför företagens mappar finns bilagor som gäller hela koncernen. Ex koncernens egna kapital och potentiellt utdelningsbart kapital i koncernen. Det finns också sammanställningssidor för interna mellanhavanden och över-/undervärden.

Arbetsgång i koncernträdet

  1. Börja med att fylla i förvärvsanalysen under varje koncernföretag. (Sidan Förvärvsanalys under respektive koncernföretag) och vid behov registrera och stäm av Koncerninterna fordringar och skulder samt Internförsäljning och internvinster.
  2. Några tips! Om bokföringen av interna mellanhavanden sker strukturerat på kontonivå kan du pröva att lägga de olika skuld- och tillgångskontona på samma rad och på så sätt få en automatisk eliminering av interna mellanhavanden. Det finns också bilagor för avstämning av interna mellanhavanden i förvärvsmodulen.
  3. Om ett eller flera dotterföretag använder samma kontonummer men med olika innebörd finns det två alternativ. Gå tillbaka till dotterföretagen och göra en justering på saldonivå eller göra en omföring direkt i koncerntablån
  4. Kontrollera det bokförda värdet på andelar i koncernföretag så att det stämmer överens med det värde du lagt in i förvärvsanalyserna. (Sidan Andelsinnehav under moderbolaget)
  5. Kontrollera omföring av obeskattade reserver i moderbolaget. (Sidan Sammanställning under moderbolaget)
  6. Kontrollera förändring av eget kapital i moderbolaget. (Sidan Eget kapital under moderbolaget)
  7. Upprätta förvärvsanalyser/säljanalyser för eventuella tillkommande förvärv/avyttringar. (Menyn Koncern, Nytt förvärv/avyttring)
  8. Kontrollera avskrivning/upplösning av över-/undervärden. (Sidan Över-/undervärde under respektive koncernföretag)
  9. Kontrollera förändring av eget kapital i koncernföretagen. (Sidan Eget kapital under respektive koncernföretag)
  10. Kontrollera/komplettera föreslagen förvärvseliminering i koncernföretagen (Sidan Sammanställning, fliken Förvärvseliminering under respektive koncernföretag)
  11. Kontrollera/komplettera beräkning av dotterföretagens bidrag till potentiellt utdelningsbart kapital i koncernen. (Sidan Sammanställning, fliken Bidrag till koncernen under respektive koncernföretag)
  12. Vid valuta - kontrollera/komplettera beräkning av omräkningsdifferens. (Sidan Omräkningsdifferens under respektive koncernföretag)
  13. Kontrollera/komplettera beräkning av potentiellt utdelningsbart kapital i koncernen. (Sidan Potentiellt utdelningsbart kapital i koncernen)
  14. Kontrollera förändring av eget kapital i koncernen. (Sidan Eget kapital i koncernen)

Alla värden som räknats fram av modulen förs med automatik över direkt till koncerntablåerna. I koncerntablån har varje typ av eliminering en egen kolumngrupp och inom varje kolumngrupp har varje företag en egen kolumn så att du enkelt skall kunna följa vad som eliminerats för varje företag. Läs mer om koncerntablåerna nedan.

Nytt förvärv/ny avyttring

Vill du skapa ytterligare ett förvärv på ett redan förvärvat företag eller avyttra del av eller helt företag väljer du meny Koncern, Nytt förvärv/ny avyttring. Ange vilket dotterföretag det gäller och ange den andel som förvärvas eller avyttrats. Är det ett nytt förvärv skapas en ny förvärvsanalys upp under företagets mapp i koncernträdet och du lägger in uppgifter på förvärvsanalysen för den förvärvade andelen. Är det en avyttring skapas istället en säljanalys under företagets mapp i koncernträdet. Du anger försäljningsdatum och pris och får förslag på hur det skall bokas i tablåerna. Bokningen måste du göra manuellt.

Kassaflödesanalys

Som en flik bredvid beräkningsbilagorna ligger trädet för kassaflöde. Varje företag har en egen mapp med kompletteringssidor där du manuellt får fylla i uppgifter som inte kan hämtas automatiskt av programmet. Alla kompletteringssidor sammanställs sedan på sidan Komplettering samtliga.

Längst upp i trädet finns en egen avsnittsindelning för kassaflödet. Läs mer om den ovan.

På fliken koncerntablå kassaflöde ser du resultatet av kassaflödesanalysen och kan lägga in egna justeringar ifall det skulle behövas.

Koncerntablåer

I koncerntablåerna sammanställs alla uppgifter och du får ett utgående saldo för hela koncernen efter gjorda elimineringar och justeringar.

Raderna som finns i koncerntablån är de rader som finns i avsnittsindelningarna. Du växlar snabbt mellan koncerntablån och avsnittsindelningen med flikarna längst ner på sidan.
Längst till vänster i koncerntablån (i kolumngruppen Företag) visas alla företagens ingående saldon, de saldon som finns på saldosidan i företagslistan. I kolumngruppen Summa visas summan för hela koncernen före justeringar och elimineringar.

Sedan visas de olika kolumngrupperna för de olika typer av elimineringar som finns. Inom varje elimineringskolumngrupp har varje enskilt företag en egen kolumn. Detta för att du tydligt skall se vad som elimineras och i vilket företag. Kolumngrupper som är gråmarkerade hämtar värden från beräkningsbilagorna i koncernträdet och går därför inte att skriva i inne i tablån.

Längst till höger visas totalsummor för gjorda justeringar och elimineringar samt utgående saldon för innevarande år. Därefter saldon för tidigare år.

Skapa egna kolumner

Vill du skapa egna kolumner som du kan använda till att göra egna justeringar klickar du i kolumngruppen Övriga elim/just och högerklickar sedan med musen. Välj Ny kolumn. Välj i vilken kolumngrupp du vill att kolumnen skall hamna och om du vill ha en kolumn för varje företag eller skapa en helt egen kolumn som du själv får namnge. Klicka på Lägg till.
På detta sätt kan du också skapa egna kolumngrupper där du kan infoga en eller flera kolumner. Välj då kolumngruppen Övrig elim/justering 2 eller 3.

Visa färre antal kolumner

Genom att klicka på ett fält i en kolumn i en elimineringskolumngrupp och sedan högerklicka kan du välja Visa summa per kolumngrupp. Då summeras alla företag i den kolumngruppen ihop och du spar därmed plats på skärmen. Detta är särskilt lämpligt då du har många företag i din koncern.

Skriva kolumnkommentarer och fältanteckningar

Klicka i den kolumngrupp du vill skapa en kommentar till. Högerklicka och välj kolumnkommentar. Skriv in din kommentar. Denna kommentar syns sedan i hela kolumngruppen. För att göra en anteckning till ett specifikt fält klickar du i fältet, högerklickar och väljer fältanteckning.

En röd triangel visar att en anteckning finns. Anteckningarna stannar kvar från år till år ända tills du tar bort dem.

Exportera uppgifter till Excel

Om du vill bearbeta uppgifter från koncerntablåerna i Excel så finns en direktexport till Excel i verktygsraden inne i koncerntablåerna. En dialog visas där du får ange vad det är du vill skall exporteras.

Färdigställ

I momentet Färdigställ summerar du notuppgifter för alla koncernföretagen, exporterar över uppgifter till Bokslut för upprättande av koncernårshandling samt gör utskrifter från programmet.

Summera noter

Om du skapat bokslut för moderbolaget och eventuellt också för ett eller flera dotterföretag i Bokslut kan du importera företagens noter till Koncern och få dem summerade för hela koncernen. Koncernens noter exporteras sedan tillbaka till moderbolagets fil i Bokslut där du kompletterar med uppgifter för att skapa en komplett koncernårshandling, se nedan.

Om det är första året du arbetar i Koncern importerar du noterna samtidigt som du skapar koncernen i koncernguiden. Vill du importera noter i ett senare skede gör du det via Uppdatera koncernföretag. Markera att du vill uppdatera noter, välj fil att importera och klicka på Uppdatera.

Noterna visas i en trädstruktur där du ser vilka noter som är kopplade till vilka rader i din balans- och resultaträkning. För varje rad visas överst den summerade noten, alltså noten med koncernens uppgifter. Nedanför den visas varje enskilt företags noter och längst ner finns en justeringsnot. I justeringsnoten lägger du in uppgifter som endast finns på koncernnivå eller uppgifter för företag där du inte kan importera noter från Bokslut.

Du flyttar enkelt noter genom att markera och dra med dem dit du vill ha dem. Du kan flytta noter både mellan olika rader i balans- och resultaträkningen och flytta enskilda företagsnoter mellan olika summeringsnoter.

Om du under arbetet upptäcker uppgifter som borde vara med i något av dotterföretagens bokslut är det enklast om du har möjlighet att gå tillbaka till de aktuella bokslutet och justera notinformationen där och sedan välja att Uppdatera de ändrade boksluten.

Att tänka på!

De justeringar du gör för noter i koncern har endast påverkan på koncerndelen av noten i bokslutsprogrammet. Vill du göra några förändringar för moderbolagets del av noten görs dessa direkt i bokslutsprogrammet på fliken för moderbolaget inne i noten.

I noter som påverkas av över- och undervärden (Goodwill, Fastigheter m.fl.) använder du justeringsnoten för att lägga in de framräknade över/-/undervärdena. Det finns en sammanställningssida under beräkningsbilagorna som du kan ta hjälp av. Den heter Sammanställning över-/undervärden.

Not för eget kapital förs inte över till  Bokslut men du får hjälp att ta fram och stämma av uppgifterna på sidan Eget kapital i koncernen som du hittar under beräkningsbilagorna.

Årshandlingar för koncernen

Årshandlingar upprättas i  Bokslut. När du är klar med koncernbokslutet i  Koncern för du över uppgifter till  Bokslut genom att välja Årshandlingar i avsnittet Färdigställ i arbetsgången eller genom att klicka på knappen som ser ut som en blixt i verktygsraden. Uppgifterna överförs då till den bokslutsfil du angett i Basuppgifter för koncernen under avsnittet Förbered i arbetsgången. Det skall vara moderbolaget fil. OBS! För att överföringen skall fungera krävs att moderbolaget har skapat en årshandlingsmall för koncern. Koncernens uppgifter infogas i årsredovisningen.

Det som överförs från Koncern är koncernens avsnittsindelningar för balans- och resultaträkningen och kassaflödesanalysen, saldon för föregående år från koncerntablåerna samt de summerade noterna.

Inne i Bokslut fyller du på med uppgifter till förvaltningsberättelse, flerårsöversikt och kontrollerar redovisningsprinciper. Om du använt funktionen för att summera noter kommer dina noter för koncernen att fyllas i automatiskt. Noten för Eget kapital i koncernen måste du dock fylla i manuellt. Underlag till noten finns i koncernträdet på sidan Eget kapital i koncernen.

Tänk på att de uppgifter som avser koncernen alltid måste justeras i Koncern och därefter ska en ny överföring göras till  Bokslut.

Utskrifter

I Skriv ut i avsnittet Färdigställ i arbetsgången hittar du en utskriftsdialog där du enkelt väljer vad du vill skriva ut från programmet. Kryssa för den rapport eller sida du vill skriva ut och klicka på Skriv ut, granska eller Till PDF. Till vissa sidor finns ytterligare val att göra till utskriften. En knapp med tre prickar visas då och genom att klicka på den kan du göra ytterligare val.
Skapar du en utskrift till PDF skapas ett dokument som endast kan läsas, inte redigeras. Detta kan vara bra att maila iväg till kunder, kollegor, revisorn etc. Det krävs att mottagaren har Adobe Acrobate Reader installerat. Det är ett gratisprogram som finns att hämta på Internet.

Skicka till

Det finns möjlighet att ställa in e-post inställningar under meny Verktyg, inställningar, Internet. Då kan du skicka PDF-dokument direkt från programmet och du kan också skicka iväg en hel koncernfil direkt från programmet. Då krävs att mottagaren har  Koncern för att kunna öppna filen.

Kopplingen  Koncern <–>  Bokslut

Läs mer detaljerad information om detta i ”Att upprätta koncernårsredovisning - en handledning” som du hittar under menyn Hjälp, Innehåll och fliken Innehåll.

1.    Börja i Bokslut
Gör först färdigt alla företagens bokslut i bokslutsprogrammet.
Moderbolaget skall ha en årshandlingsmall för koncern. Du fyller i alla uppgifter för moderbola- get, men lämnar sidorna för koncernen tomma. Se till att alla noter som skall finnas på koncern- nivå också finns upplagda i moderbolagets bokslutfil. Detta underlättar summeringen av noterna i ett senare skede.

2.    Fortsätt i Koncern
Importera alla dina företag till koncernprogrammet och gör färdigt koncernbokslutet och sum- mera noterna enligt arbetsgången ovan.
Det som förs över från Bokslut till Koncern är:

  • Alla företagens saldobalanser (ej avsnittsindelningarna)
  • Företagens notuppgifter

3.    Slutför i Bokslut
När koncernuppgifterna är klara i Koncern blixtrar du över uppgifterna tillbaka till Bokslut, till moderbolagets bokslutsfil.
Det som förs över från Koncern till Bokslut är:

  • Koncernens avsnittsindelningar för balans, resultat och kassaflöde
  • Summorna i kolumnerna Innevarande och Föregående i koncerntablåerna (skapar koncernens balans- och resultaträkning samt kassaflödesanalys)
  • Uppgifterna i summanoterna infogas på koncernfliken inne på alla upplagda noter

Du måste själv komplettera med uppgifter för förvaltningsberättelse för koncernen, flerårsöversikt för koncernen, redovisningsprinciper för koncernen samt fylla i korrekta sidhänvisningar i innehållsförteckningen på försättsbladet.

Frågor och svar

Jag har en not från ett av dotterföretagen och vill fylla i uppgifter för flera dotterföretag i samma not.

Om du har noter från ett dotterföretag men saknar motsvarande not för ett eller flera andra dotterföretag kan du skapa upp en eller flera sådana noter. Välj Skapa ny not, välj aktuellt företag. I listan visas de noter som du kan välja på. Programmet kan inte skapa helt nya typer av noter utan du kan endast lägga till noter som redan finns för ett annat företag.

Om uppgiften även ska finnas i det enskilda företagets årsredovisning bör du istället göra ändringen i bokslutsprogrammet och uppdatera koncernprogrammet med den ändrade notinformationen.

Jag har fått två summanoter av samma sort, men egentligen vill jag bara ha en på koncernnivå.

Programmet summerar noterna utifrån deras namn och vilken typ av not de är. Om två bolag har samma not, ex. Avskrivningar och nedskrivningar (som ju är av samma typ) men det ena bolaget har döpt noten till Avskrivningar och det andra företaget har döpt sin not till Avskrivningar och nedskrivningar så gör programmet två olika summanoter av dessa. Du kan då ta tag i en av noterna (företagsnoten, ej summanoten) och dra med den till den summanot som du vill ha på koncernnivå. De slås då ihop trots att de har olika namn.

I en av mina noter har det kommit in två olika rader som egentligen ska ligga på en rad.

Programmet summerar de olika koncernföretagens uppgifter inne i noterna utifrån namnet på raderna inne i noterna. Ex i noten Avskrivningar – om ett företag har kallat en rad för Inventarier och datorer och ett annat företag har kallat raden för Inventarier och verktyg så summeras inte dessa rader. Markera då den rad som du inte vill ha kvar och högerklicka och välj ”Slå ihop med rad”. Markera den rad som den ska slås ihop med. Ångrar du dig högerklickar du igen och väljer ”Dela rad”.