COVID-19 - Vi finns här för att hjälpa och stötta
Vi är i en mycket speciell situation med stor osäkerhet, och vi förstår att du är i ett tufft läge med massor av nya uppgifter att lösa. Nu behövs nya arbetssätt för att du ska kunna samarbeta så bra som möjligt med dina kunder på distans. Vi vill hjälpa till så mycket vi kan för att underlätta detta arbete.
Nedan hittar du inspelade webbinarier, informativa artiklar, praktiska hjälpmedel och FAQ som våra skatteexperter svarar på.
Informativa artiklar för företag och arbetsgivare
Revisorsgranskning av ansökan om omställningsstöd p g a covid-19
Många företagare har det tufft i dessa tider och två olika stödpaket har lanserats där omställningsstöd kan beviljas under vissa förutsättningar. Ansökan om omställningsstöd avseende maj-juli måste skickas in till Skatteverket senast 30 november. Läs hela artikeln här >>
Corona i årsredovisningen
Corona/COVID-19 har påverkat många företag på flera olika sätt. Allt från raderad omsättning, permittering och konkurser. Detta får naturligtvis effekt i årsredovisningen och förvaltningsberättelsen under rubrikerna ”Allmänt
om verksamheten” och ”Väsentliga händelser under året”. Läs hela artikeln här >>
Framtidens arbetsplats är här!
(Carina Hedrum, PBAB Redovisning och Revision AB)
Nu är vi mitt i den framtidsförändring vi alla har pratat om. Men så färdas vi nu också mot 2030. Visst känns det hisnande. 2020 började med ett stort hopp om en ny tid. Vi lämnade 10-talet och gick in i 20-talet. Men så hände något som förändrade oss alla för all framtid. Coronaviruset kom och förändrade inte bara våra liv utan också våra arbetsplatser. Läs hela artikeln här >>
BFNs allmänna råd rörande vissa redovisningsfrågor med anledning av coronaviruset
Den 17 juni 2020 beslutade Bokföringsnämnden om ett nytt allmänt råd rörande vissa redovisningsfrågor med anledning av coronaviruset (BFNAR 2020:1). Det allmänna rådet innebär att ett företag får redovisa rabatt på hyra och leasingavgifter till följd av coronaviruset i den period av räkenskapsåret som rabatten är hänförlig till.
Läs hela artikeln här >>
Skatteregler vid hemarbete i coronatider (Jan-Erik Persson)
Sedan flera månader tillbaka är det många personer som arbetar hemifrån. Och som rekommendationerna ser ut för dagen ska så många som möjligt fortsätta med det under resterande del av året. Vi har fått många frågor i vår skatteinformationstjänst från arbetsgivare och anställda om vad som gäller skattemässigt om man låter inreda ett rum i bostaden med exempelvis skrivbord och kontorsstol. Läs hela artikeln här >>

Webbinarier
Våra experter inom skatt har gett de senaste uppdateringarna via webben. Nedan kan du se inspelningarna från dessa webbinarier.
-
Skattefrågor kopplat till regeringens krispaket - från 1 april
Alexandra Wallerius och Jan-Erik Persson går igenom det senaste på skatteområdet. Vad innebär de olika åtgärderna som regeringen har presenterat de senaste veckorna? De informerar om vilka möjligheter det bland annat finns att få anstånd med betalning av skatter och avgifter som Skatteverket har presenterat.
-
Nytt och nyttigt i Skatteprogrammet med uppdateringar kring regeringens krispaket - från 15 april
Marcus Walldesand ger dig de senaste nyheterna i Skatteprogrammet. Bland annat uppdateringar kring regeringens krispaket men även tips på användbara funktioner du kanske inte visste fanns.
-
Kontrollbalansräkning och kapitalbrist - inspelning med Cecilia Thore
Coronautbrottet har fått stora ekonomiska konsekvenser för många företagare. I kristider är det särskilt viktigt att hålla koll på den löpande bokföringen och att vid behov upprätta kontrollbalansräkning. Vår skatteexpert, Cecilia Thore, har spelat in en film där hon går igenom hela processen vid kapitalbrist och belyser styrelsens ansvar. Gör styrelsen inte rätt kan det medföra ett betalningsansvar för bolagets skulder.
-
Skattefrågor kopplat till regeringens krispaket - från 22 april
Ett gratis webbinarium på 30 min, där Alexandra Wallerius och Jan-Erik Persson går igenom vad de olika åtgärdspaketen på skatteområdet innebär.
Capego
Molnbaserad programvara som är tillgänglig var du än befinner dig. När Windows-installationen väl är gjord är uppkoppling det enda du behöver.
Vill du också testa ett smartare sätt att göra bokslut? Gå då in på Capego-sidan och fyll i dina uppgifter i formuläret, så får du ett e-postmeddelande med länk och inloggningsuppgifter till demoversionen där du kan göra bokslut på ett nytt sätt, i en enda vy. Innehåller även Koncernbokslut.
finsit
Istället för att ha fysiska möten med din kund så kan en bra lösning vara att använda vår webbtjänst finsit för att grafiskt visualisera hur det går med kundens ekonomi och även dela dokument.
Testa själv och se hur enkelt det är att använda finsit genom att gå in på länken nedan.
Skatteinformation
Skatteinformation är ett oumbärligt verktyg för skatteproffs, en nyhetstjänst med allt du behöver veta. Senaste skattenyheter, tung analys och initierade svar från våra experter. Du är uppdaterad året om samtidigt som du får viktiga kunskaper att ha som stöd i ambitionen att vara en allt bättre konsult eller företagare.
Nu kan du prova gratis i 30 dagar. När du registrerar dig skapas ett demokonto och du får tillgång till tjänsten.
- Vanliga frågor
-
Som arbetsgivare planerar vi att erbjuda våra anställda coronatest för antikroppar mot covid-19. Vi ser det som en arbetsmiljöfråga att identifiera vilka i personalen som har utvecklat antikroppar. Blir detta en skattepliktig förmån?
- Det finns inte någon generell skattefrihet för anställda när en arbetsgivare bekostar olika hälsotester och provtagningar för att konstatera eller utesluta sjukdomar. Men eftersom covid-19 betraktas som en samhällsfarlig sjukdom och är anmälnings- och smittspårningspliktig bör provtagningen omfattas av skattefriheten för förebyggande behandling. Om arbetsgivaren som ett led i att säkerställa arbetsmiljön och förebygga ohälsa testar personalen för covid-19 ska personalen inte förmånsbeskattas.
-
Går det att få tillbaka pengarna för perioden jan-feb 2020 som redan har betalats in?
- Det går att ansöka om anstånd även för denna period och få dessa pengar tillbaka genom en begäran om utbetalning av Skatteverket.
-
Hur troligt är det att 15 juni skjuts fram senare i sommar?
- Det har vi inte hört något om, dock säger Skatteverket följande: Skatteverket vet att många företag kan få svårt att lämna sina deklarationer i tid på grund av coronasituationen. Vi beaktar det när vi beslutar om skatter och avgifter. Saknar du några enstaka uppgifter bör du lämna in deklarationen ändå, och komplettera med de saknade uppgifterna så fort du kan. Om du blir försenad behöver du inte lämna någon upplysning om varför du deklarerar sent, men lämna deklarationen så fort det är möjligt
-
Om jag har 50 anställda där 30 personer tjänar mer än 25 tkr och resterande under 25 tkr, är det då ok att söka nedsättning bara för dem som tjänar mest?
- Ja, det är okej men du får bara nedsättning på lön upp till 25.000 kronor även för de som tjänar mer. Som arbetsgivare väljer du ut dom som du söker nedsättning för.
-
Hur ansöker man om nedsättningen?
- Genom att man som arbetsgivare sätter ett kryss i ruta 062 på individuppgiften i arbetsgivardeklarationen. Rutan används normalt för ”reducerad avgift först anställd”. Reglerna föreslås träda i kraft den 6 april 2020. För att undvika onödiga omprövningar bör den arbetsgivare som vill ha nedsättning vänta med att lämna arbetsgivardeklaration till dess att reglerna har trätt i kraft.
-
Betalar både aktiva och passiva näringsidkare egenavgifter?
- Egenavgifter gäller bara aktiva näringsidkare.
-
Hur hanteras sänkta egenavgifter rent praktiskt?
- Det kommer att göras i NE-bilagan för år 2020 som lämnas vid beskattningen 2021.
-
Kan man nyttja både sänkta arbetsgivaravgift och anstånd samtidigt?
- Ja, då är det ett lägre belopp man behöver anstånd med.
-
Vad gäller för återföringsregler nu när avsättningsmöjligheten höjs?
- Samma regler som tidigare. Frivillig återföring år 1-5 och tvingande återföring det sjätte året.
-
Kan man göra 100 % avsättning och sedan ombilda till aktiebolag och lyfta in periodiseringsfonden?
- Vi kan inte se några hinder för det.
-
Kan man göra det om man ska överlåta den enskilda firman till ett AB under 2020?
- Inga särskilda regler där, så du kan göra en större avsättning sista året som kan flyttas med till AB enligt särskilda regler.
-
Reglerna för p-fonderna gäller det endast enskilda firmor?
- Reglerna gäller även för fysiska personer som är delägare i handelsbolag. De gäller dock inte för aktiebolag och andra juridiska personer.
-
100% avsättning till p-fond får väl bara göras på 2020? inte avseende 2019 som ert skatteprogram avser nu?
- Gäller resultatet för 2019, programmet justeras med detta.
-
Om den som driver enskild firma sätter av hela resultatet till periodiseringsfond och därav blir ju det ingen inkomst för året, hur ska de tänka där?
- Ingen skattepliktig inkomst men det går ju att göra uttag. Man får bestämma sig för vilket som är viktigast.
-
Misstänkte det, gäller det periodiseringsfond upp till 1 milj?
- Avdrag för avsättning upp till 1 miljon, ja.
-
PGI vid 100% pf?
- 100 % avsättning ger ju lägre inkomstnivå och lägre PGI, det är en avvägning vad som är viktigast.
-
När kan fastighetsägare börja ansöka om ersättning för sina hyressänkningar?
- Vad jag vet har det inte kommit så långt i lagstiftningsprocessen.
-
data ej tillgänglig
- data ej tillgänglig